Candlesticks zijn erg populair onder traders. Ze geven aan wat de koers van het product dat gevolgd wordt in het verleden heeft gedaan. Hieruit zou je een trend kunnen voorspellen, waar je op kan traden.
Maar hoe moet je zo’n candlestick lezen? In dit artikel geef ik je meer informatie over candlesticks in het algemeen en hoe je candlesticks kan leren lezen.
Inhoudsopgave
Wat is een candlestick?
Een candlestick is een patroon in de koers. Met deze (Japanse) candlesticks kan je zien wat de keerpunten in de grafiek zijn. Dit ziet er dan als volgt uit.
Typisch zie je een candlestick van een dag. Op een grafiek van een maand zie je dan 20 candlesticks (want 20 werkdagen). Een candlestick kan je echter ook in een andere tijdsperiode plaatsen. Bijvoorbeeld langer (een week of een maand) of korter (een uur, een kwartier of zelfs per minuut).
Candlesticks worden veel gebruikt bij technische analyses onder actieve beleggers (traders).
Hoe werkt een candlestick?
Om een candlestick te kunnen lezen, is het nodig om te begrijpen hoe het werkt. Eigenlijk is het heel simpel, en een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Zie onderstaande afbeelding om te zien hoe een candlestick werkt.
Kortom, bij een groene candlestick stijgt de koers. Als die rood is, dan daalt die. Voorheen werden hiervoor respectievelijk de kleuren wit en zwart gebruikt.
De dunne strepen geven aan hoe veel de koers is gefluctueerd tussen de tijdsperiode dat je zo’n candlestick bekijkt (dus per dag, per uur, per minuut, etc.). Het bredere gedeelte van de candlestick geeft de opening- en slotkoers aan. Afhankelijk van de richting (stijgende of dalende koers) is de opening onder en de slotkoers boven.
Strijd tussen bulls en bears
Een candlestick geeft dus mooi de strijd weer tussen de bulls (kopers) en bears (verkopers) van een product.
Die strijdt die wordt geleverd, kan je goed zien aan de wicks (de dunne lijntjes) van de candlestick. Dat is het de prijs die ook voor dat product is betaald in de periode van de candlestick. Zo zie je dat bulls de prijs naar boven drijven, terwijl de bears de prijs naar beneden drukken.
In onderstaand voorbeeld drukken de bears meer door, gezien de daling van de koers.
Op een gegeven moment kan je in de koers ook een punt zien waarop niemand helemaal weet wat de prijs moet gaan doen. De wicks zijn klein, en er is geen body (het dikkere deel) aanwezig. Dit noemt men een Doji star. Het gevolg is vaak dat de koers de andere kant opgaat, zoals je in onderstaand voorbeeld kan terugzien.
Trendvorming in candlesticks
Een losse candlestick zegt op zichzelf niet heel erg veel. Enkel wat de koers in de tijdperiode van die candlestick gedaan heeft.
Ga je naar meerdere van zulke candlesticks die elkaar opvolgen kijken, dan kan je trends zien. Als je bijvoorbeeld veel groene candlesticks achter elkaar hebt, dan stijgt de koers keer op keer en is er sprake van een bullish trend.
Als er veel rode candlesticks achter elkaar komen, dan daalt de koers. Hier is dan sprake van een bearish trend.
Lees je ook zeker in price action in, om hier meer over te weten.
Soorten candlesticks
Net zoals het voorbeeld van de Doji star, kan je veel meer trend spotten in een candlestick. Candlesticks lezen is hiervoor erg belangrijk om te doen natuurlijk. Nu je weet hoe je die kan lezen, kan je ook gaan zoeken naar trends.
Er bestaan diverse soorten trends die vervolgens zouden aangeven of de prijs gaat stijgen of dalen. Vaak kan je zelf aan de hand van de getoonde candlesticks ook wel ongeveer bedenken wat de trend is.
Om toch nog diverse soorten te noemen, moet je aan de volgende patronen denken:
- Doji: de Doji Star heb ik al kort getoond, maar er zijn veel meer soorten hiervan. Allemaal hebben ze gemeen dat de opening- en slotkoers hetzelfde zijn. Dit kan een ommekeer in de trend aangeven.
- Spinning tops: deze candlesticks herken je aan een kleine body. Lijkt erg op een Doji, en kan ook een ommekeer in de trend betekenen.
- Engulfing: er zijn twee vormen hiervan, bullish en bearish engulfing. Het gaat erom dat de tweede candlesticks’ body de vorige helemaal omsluit (exclusief de wicks).
- Hammer: bij een hammer heb je te maken met een lange wick aan de onderkant, met een vierkante body aan de bovenkant (zoals een hamer). Een hamer zou een einde betekenen aan een dalende koers.
- Hanging man: werkt hetzelfde als de hammer, maar je ziet hem aan het einde van een stijgende koers. Die zou vervolgens een dalende trend inzetten.
Dat zijn een paar voorbeelden van candlesticks die een naam hebben gekregen. Er zijn er nog een aantal anderen (Morning Star, Evening Star, Dark Cloud Cover, Harami) maar op deze manier heb je hopelijk een beter idee over candlesticks in het algemeen, en hoe je candlesticks kan lezen.
Candles bekijken
Heb je zelf ook al toegang tot een broker, dan kan je ook de candlesticks van een koers bekijken.
Vaak kan je in de instellingen aangeven of je een lijn wilt zien, of bijvoorbeeld candlesticks. Bekijk ze gerust eens. Op die manier kan je ook zelf beter begrijpen wat een candlestick is, hoe het werkt en hoe je ze kan lezen.