Crypto trading: zo kan je starten

Cryptocurrencies zoals Bitcoin zijn niet meer zo onbekend als ze een aantal jaar geleden waren. Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen wel eens gehoord van crypto, en misschien ook wel crypto trading. Ondanks dat vele er al van gehoord hebben, zijn er nog steeds voldoende kansen voor het handelen in crypto.

In dit artikel meer over crypto trading, wat het is, hoe je zelf kan beginnen, waar je op moet letten en meer. Lees dus zeker verder.

Wat is crypto trading?

Crypto trading is niet heel erg anders dan regulier traden of handelen. Het grote verschil is dat je het doet met cryptovaluta in plaats van andere financiële instrumenten.

Als ervaren trader is het daarom vaak erg makkelijk om te starten met crypto trading. Maar ook als beginner liggen er voldoende kansen, en is het erg makkelijk om te beginnen met (succesvol) handelen).

Bij crypto traden kan je in principe op twee manieren geld verdienen:

 • Het kopen van de munten, en ze aanhouden (zonder er iets mee te doen, ook wel HODL genoemd).
 • Het actief handelen met de cryptomunten. Vaak als daytrader of als swing trader.

Bij de eerste manier koop je dus de munt, in de hoop dat het in de toekomst (volgende week, volgend jaar, over 10 jaar, whatever je time horizon is) meer waard is geworden.

Bij de tweede manier handel je actief, en hoop je door imperfecties in de markt of door trends te zien te profiteren. Hiermee kan je swing traden, door op de trends in te spelen gedurende langere periode, of daytraden, door dagelijks posities in te nemen en uit te stappen.

Lees ook: Daytraden voor beginners.

Waarom je hiermee zou moeten beginnen

Bitcoin, en crypto in het algemeen, trekken steeds meer aandacht van het algemene publiek. Doordat er een beperkt aantal munten in omloop zijn (van de bitcoin bijvoorbeeld maximaal 21 miljoen) en de vraag stijgt, zal de waarde ervan toenemen.

Daarnaast zijn er ook voldoende verhalen te vinden van munten die in een korte periode vele malen over de kop zijn gegaan. Dit komt mede door de hype, de relatief kleine markt nog en de hoge volatiliteit die daarbij komt kijken.

Voor traders is een hoge volatiliteit interessant. Immers, anders bewegen de koersen niet. Doordat de koersen bij crypto veel wijzigen, kan je daar makkelijker op traden. Het is ‘alleen’ nog de kunst om het winstgevend te maken.

Waar beginnen met crypto trading?

Als je wilt starten met crypto trading, dan heb je daarvoor een broker of online exchange voor nodig. Dit is een plek waar vraag en aanbod samen komen, en je dus kan handelen in je cryptovaluta.

Er zijn diverse mogelijkheden daarvoor. Grote online spelers hierin zijn bijvoorbeeld eToro en Plus500. Bij deze aanbieders vind je een breed scala aan munten waarin je kan handelen. Hieronder bijvoorbeeld een deel van het aanbod van eToro.

Een groot voordeel van die twee aanbieders, is dat je naast crypto ook in andere financiële producten kan handelen. Denk bijvoorbeeld in aandelen, opties, ETF’s, grondstoffen of forex. Bovendien kan je een demo-account aanmaken om eens te testen.

eToro crypto trading overzicht

Een andere plek waar je terecht kan, is dus bij de online exchanges. Bekende voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld het Nederlandse Bitvavo (waar je de eerste 1.000 euro aan transactiekosten gratis krijgt via deze link) of het internationaal bekende Binance.

Op deze platformen kan je puur en alleen in crypto handelen. Mocht dat dus je enige doel zijn, dan kan je daar ook goed terecht om eens te kijken hoe het allemaal werkt.

Strategieën voor crypto trading

Er zijn diverse strategieën die je kan hanteren als je wilt beginnen met crypto trading.

In het begin van het artikel werden al drie verschillende manieren genoemd.

 • HODL (kopen en wachten tot/of de prijs toeneemt), lange duur (jaren)
 • Swing traden (inspelen op de langdurige trend van een munt), middel duur (weken)
 • Daytraden (inspelen op de trend van de dag), korte duur (dag)

Vervolgens kan je bijvoorbeeld voor die drie verschillende strategieën ook weer nieuwe strategieën bedenken door bijvoorbeeld een specifieke munt te kiezen. Misschien wil je wel enkel met bitcoin traden omdat het de grootste en bekendste munt is. Of misschien zie je meer in een munt als Ethereum of Litecoin. Of een andere munt die nog erg onbekend is, waarbij je misschien een hoger rendement krijgt.

Verder kan je natuurlijk de strategieën vanuit het traden in het algemeen toepassen. Bijvoorbeeld door te kijken naar de support en resistance levels, het lezen en interpreteren van candlesticks en om zo trends te spotten. Wat je strategie ook moge zijn, voor crypto trading kan je dezelfde toepassen.

Crypto bots die het traden voor je doen

Wat ook erg in opkomst is, zijn trading bots. Ook binnen het crypto trading worden diverse van deze bots aangeboden om het traden voor je te automatiseren. Op die manier zou je een passief inkomen kunnen verdienen met crypto bots.

Vermoedelijk zal je erg sceptisch tegenover zulke crypto bots moeten staan. Het klinkt heel erg mooi, op de automatische piloot geld verdienen, maar zo makkelijk zal het waarschijnlijk niet zijn. Als je er echt veel interesse in hebt, kan je het altijd proberen natuurlijk.

Het grote voordeel van bots is natuurlijk dat ze 24/7 kunnen werken. En dat is zeker in de crypto wereld handig, omdat de exchanges 24/7 open zijn. Daarnaast ook handig dat ze werken op vastgestelde regels, en dus niet de emotie de overtoon laten nemen. Een nadeel is echter dat ze nieuws omtrent crypto niet echt kunnen interpreteren zoals wij mensen dat kunnen. Hierdoor zou je je eigen strategie bijvoorbeeld aanpassen (aan de hand van het nieuws), maar doen crypto bots dat niet.

Mocht je zelf aan de slag willen gaan met een bot, dan kan je bijvoorbeeld kijken naar Gekko. Dit is een open-source bot die dus door iedereen gebruikt kan worden.

Let op prijs manipulatie

Cryptocoins zijn er al een aantal jaren, maar toch bevindt de markt zich nog in de kinderschoenen. Dit merk je bijvoorbeeld dat het nog te makkelijk is voor mensen om aan prijsmanipulatie te doen.

Dit kan op diverse manieren.

Allereerst heb je mensen/instanties met grote hoeveelheden van munten. Zogenaamde whales. Door het relatief lage volume (zeker in vergelijking tot andere financiële markten) kan zo’n individu de markt in zijn eentje bewegen.

Daarnaast heb je ook omstreden pump&dump groepen. De eigenaren daarvan bereiden zo’n pump&dump voor, en sturen iedereen in de groep een notificatie wat ze moeten kopen. Daarop stijgt de vraag en prijs van zo’n munt (vaak kleinere, onbekende munten).

Weet in ieder geval dat dit dingen zijn die kunnen gebeuren met crypto, en sta er dan ook niet van te kijken als zoiets gebeurt.

Tips voor traden

Voordat je begint met traden in cryptovaluta, hier nog een aantal tips om je op weg te helpen.

#1 Weet wat er speelt in de markt

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent wat er gebeurt in de markt. Zo kan je inspelen op nieuws, of weet je in ieder geval te verklaren waarom iets gebeurt in de markt. Denk bijvoorbeeld aan bekende bedrijven die gebruik willen maken van een munt, overheden die zich opstellen tegen munten of ander nieuws wat de markten kan bewegen.

#2 Spreid je risico

Het is goed om je risico te spreiden, bij welke vorm van beleggen of traden je ook mee bezig bent. Zo dus ook bij crypto traden. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je niet al je geld waarmee je wilt traden per keer inzet op een munt, dat je maandelijks bijlegt of dat je in verschillende munten handelt.

#3 Stop niet al je geld in crypto

De wereld van crypto heeft vele vroege investeerders erg rijk weten te maken. Het zal ongetwijfeld ook nog vele anderen rijk maken. Maar er zullen ook mensen zijn die hun geld ermee zullen verliezen. Stop daarom zeker niet al je geld in crypto. Wees verstandig daarin.

#4 Handel rationeel, hoe moeilijk ook

Zodra we emotioneel gaan handelen, gaat het fout. Diverse onderzoeken hebben dit al meermaals bevestigd. Blijf je rationeel nadenken, kan het alsnog fout gaan, maar dan weet je dat het aan bijvoorbeeld je strategie kan liggen. Emoties kunnen de overtoon pakken, maar zorg dat je zo veel mogelijk rationeel handelt.

#5 Weet waar je in handelt

Cryptocurrency zijn ingewikkeld. De gemiddelde persoon zal wel gehoord hebben van crypto, maar geen idee hebben hoe het werkt. Als je voor langere termijn een munt wilt aanhouden, is het goed om te begrijpen wat de munt is, wat het probleem oplost, waar de waarde ligt en hoe het werkt (begin bijvoorbeeld met het begrijpen van de blockchain technologie, waar bitcoin op gebouwd is).

#6 Pas op voor FOMO

FOMO, kort voor Fear Of Missing Out, is sterk aanwezig in elke financiële markt, en ook zeker in crypto. Stap niet ergens in omdat iets al 100% gestegen is, maar omdat je ervan overtuigd bent dat je er geld mee kan verdienen. FOMO is ook sterk gelinkt aan emotioneel handelen, doe dat dus niet.

Voordelen en nadelen crypto trading

Crypto trading heeft vele voor- en nadelen. Hieronder nog een opsomming om het wat overzichtelijk te hebben.

Voordelen:

 • Makkelijk om mee te starten
 • Je hoeft niet veel geld te hebben om te starten
 • Veel volatiliteit, dus volop kansen om te traden
 • Relatief nieuwe markt, kan nog veel groeien

Nadelen:

 • Geen echt toezicht op de markt (hoewel voorstanders het ook zien als een voordeel)
 • Hacks zijn mogelijk binnen de markt
 • Hoge volatiliteit betekent ook kansen op hogere verliezen
 • Prijsmanipulatie

Veelgestelde vragen

Wat is de beste strategie voor crypto trading?

Per persoon zal het verschillen wat de beste strategie is. Bijvoorbeeld of je veel of weinig tijd wilt besteden hieraan. Als ervaren trader zal je ook al andere strategieën hebben dan beginnende traders.

Welke cryptomunten moet ik kopen?

Ook dit ligt weer helemaal aan jezelf. Je kan ervoor kiezen om te handelen in bitcoin, omdat hier de meeste mensen actief meezijn. Anderzijds kan je ook gaan zoeken naar nieuwe gouden pareltjes.

Is de markt te voorspellen?

Nee, anders zouden we er allemaal rijk mee worden. 100% voorspellen is helaas niet mogelijk. Door bepaalde strategieën te testen kan je misschien wel een idee krijgen waar de markt op termijn naartoe gaat.

Leave a Comment