11 day trading strategieën voor beginners

Daytrading verloopt ontzettend snel. Het varieert van een paar seconden tot een paar minuten. Binnen die tijdsperiode kun je leuke winsten maken of vervelend veel geld verliezen. Ben je nieuw op de beurs en overweeg je om daghandelaar te worden? Bekijk dan eens deze day tading strategieën voor beginners om een goede start te maken.

Slapend rijk door daytrading?

Veel mensen denken vaak dat daytrading dé manier is om slapend rijk te worden.

Om die mythe maar meteen de wereld uit te halen: dat is niet waar. Je zal echt wel moeten werken wil je dit voor je kunnen laten werken. Ongetwijfeld zal je mensen op het internet komen die het tegendeel beweren en hun grote succesvolle trades laten zien. Wees je er vooral van bewust dat in een bull market praktisch iedereen winst maakt, en dat de grote verliezen niet gedeeld zullen worden.

Wel kun je binnen korte tijd veel succes boeken door de juiste handelsstrategieën en indicatoren te gebruiken. Verderop in dit artikel zullen we je daar meer over vertellen. Daarnaast is het goed om je in te lezen in de markt, en de ontwikkelingen op de beurs iedere dag in de gaten te houden. Daarmee maak je een goede start.

De rest van het artikel is toegewijd aan diverse strategieën die je als beginner (of gevorderden) kan gebruiken voor day trading.

Strategie 1: Momentum trading

Met toewijding, doorzettingsvermogen wilskracht kun je veel bereiken in het leven. Dit geldt in het bijzonder ook voor de beurs. Besef dat het bij day trading ook draait om momentum. Terwijl je de markt bestudeert om het beter te leren begrijpen, zul je leren dat ongeveer 20 tot 30 procent van de aandelen dagelijks verandert. Het is jouw taak om deze veranderingen waar te nemen voordat er een grote koerswijziging plaatsvindt. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Sterker nog: het lijkt een haast onmogelijke taak. Maar maak je vooral geen zorgen. Er zijn een aantal hulpmiddelen die jouw werk gemakkelijker maken, zoals technische indicatoren, handelsstrategieën en bots.

Wanneer is deze strategie het meest effectief?

De ‘momentum trading strategie’ is het meest effectief aan het begin van de handelsuren of tijdens een nieuwspiek. Begin dus altijd vroeg op de beurs en profiteer van nieuws, wat vaak enorme handelsvolumes met zich mee brengt. Met een hoog relatief volume en weinig weerstand bewegen aandelen met een momentum boven het gemiddelde. Meestal wordt er gehandeld met 2:1 winst-verlies ratio (al kan je dat uiteraard helemaal zelf bepalen). Het is dan ook een handelsstrategie waarmee je snel kunt winnen én verliezen.

Strategie 2: Gap Up en Gap Down Trading strategie

De Gap Up en Gap Down Trading Strategie focust zich op de gaten die ontstaan tussen de prijzen op een grafiek. Ze zijn het gevolg van een opwaartse of neerwaartse beweging in de koers, waartussen geen handel plaatsvindt. Er zijn verschillende factoren waardoor deze gaten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan winstaankondigingen of een bepaald vooruitzicht van een bekende beursanalist.

Onderstaande afbeelding toont bijvoorbeeld een Gap Up bij het aandeel Apple.

Gap-up strategie

Wanneer is deze strategie het meest effectief?

Ervaren handelaars maken doorgaans gebruik van deze gaten tijdens de openingstijd van de beurzen wereldwijd, omdat er sprake is van een verschil tussen vraag en aanbod. Het is noodzakelijk om winst te maken voordat er evenwicht ontstaan. Het stijgen boven een vastgestelde grens geeft aan dat je moet kopen en dalen onder die range geeft een verkoop aan. Op die manier kun je vrij snel kleine winsten te maken met een vrij laag risico.

Strategie 3: Reversal Trading

Bij day trading is het verstandig om laag te kopen en hoog te verkopen om mooie winsten te behandelen. Klinkt in theorie natuurlijk heel makkelijk en exact wat je zou moeten doen.

De Reversal Trading Strategy sluit daar mooi bij aan. Hiermee kun je namelijk eenvoudig stop-losses instellen. Je neemt een positie in dat dicht bij het steunniveau (resistance level) ligt en verkleint daarmee het risico op verlies. Dit zorgt voor een uitstekende risk-to-reward ratio. Oftewel: een goede balans tussen risico en winst. 

Bij zo’n strategie ga je er vooral vanuit dat de koers van een financieel instrument terug naar het gemiddelde keert, dus een reversal naar een prijsniveau.

Strategie 4: Break Out Intraday Trading 

Wanneer er sprake is van een toename in volume, is het een goed idee om de zogeheten Break Out Trading Strategie te bekijken en misschien wel te gebruiken.

Het geeft aan wanneer de prijzen van een aandeel of een ander beursproduct boven een specifiek prijsbereik bewegen. Handelaars die deze strategie gebruiken kiezen vaak voor een technische indicator genaamd de Volume Weighted Moving Average.

Het leert ze om uitbraken te begrijpen en ervan te profiteren. Wel moet je snel en agressief kunnen handelen bij het toepassen van de Break Out Trading Strategy. Alleen dan heb je de perfecte entry en exit. Wacht dus niet te lang met actie ondernemen bij deze strategie. 

Strategie 5: Pull Back Trading

Een korte termijn beweging in de tegenovergestelde richting van een lange termijn trend wordt een pullback genoemd. Met behulp van een pullback krijgen handelaars de kans om zich bij een bepaalde trend aan te sluiten. In de wereld van day trading klopt het gezegde ‘de trend is je vriend’ als een bus. 

Dankzij de Pull Back Trading Strategy verklein je het risico op verlies wanneer je met een trend meegaat. Dit komt mede door het feit dat de pullback anders is dan de trend reversal. In deze strategie worden sterke aandelen verkocht en zwakke aandelen gekocht. Aandelen waarbij er sprake is van een down-trend uiteindelijk in waarde omhoog,  waardoor je iets kunt kopen met een laag risico. 

De afbeelding hieronder toont mooi de theorie achter de pullback trading strategie. Je ziet dus een opwaartse of neerwaartse trend, en kan instappen op het moment dat die trend even kort wegzakt.

Strategie 6: Bull Flag Trading

De Bull Flag Trading Strategie is niet voor investeerders die weinig risico durven nemen. Sterker nog, het is een vrij agressieve strategie. Bij een bull flag ben je getuige van een significante prijsstijging. Een aandeel schiet omhoog, bereikt zijn piek en daalt dan weer. In deze situatie zijn de highs en lows bijna parallel aan elkaar. Er is een systematische en diagonaal symmetrische pullback na een explosief sterke koersbeweging die de vorm van een vlag vormt.

Wanneer is deze strategie het meest effectief?

De Bull Flag Trading Strategy vereist veel geduld voor de vorming van de vlag en vervolgens de vorming van de bovenste en onderste trendlijnen. De vlagdoorbraak en de doorbraak van de high zijn de twee instappunten bij deze vorm van traden. Interessant om te vermelden is dat er verschillende technische indicatoren bestaan om een bull flag patroon te ontdekken, zoals de Bollinger Bands of de Stochastische Oscillator. 

Strategie 7: Moving Average Crossover 

Bij de Moving Average Crossover hou je koersen die boven of onder een voortschrijdend gemiddelde gaan scherp in de gaten (bijvoorbeeld over de afgelopen 5 dagen en afgelopen 30 dagen). Je komt in actie als er een potentiële verandering in de trend wordt aangegeven. Schakel voor deze strategie al je emoties uit en handel rationeel. Je bent getuige van een verschuiving in het momentum wanneer de koersen van het aandeel van de ene kant naar de andere kant van het voortschrijdend gemiddelde gaan. Een kruising boven het voortschrijdend gemiddelde wijst op een opwaartse trend en een kruising onder het voortschrijdend op een neerwaartse trend.

Strategie 8: Stop Loss 

Het is waarschijnlijk het beste om te day traden met een stop-loss. Het is een basisregel om te voorkomen dat je teveel geld verliest op een dag de koersen van een bepaald aandeel dalen. Het is namelijk niet de bedoeling dat je een positie houdt en bakken met geld verliest.

Wellicht niet een echte strategie om je aan te houden om succesvolle trades te plaatsen, maar vooral een strategie om te zorgen dat je niet al je geld verliest doordat een trade helemaal verkeerd gaat. Stop lossen zijn handig om je verliezen te beperken, en geven je de mogelijkheid om zonder emoties te handelen op het uitstapmoment.

wat-is-een-stop-loss

Strategie 9: Winstdoel vaststellen

Het is verstandig om nooit te gaan daytraden zonder een bepaald winstdoel. Sterker nog, het van cruciaal belang om een duidelijk doel te hebben voor de verhouding tussen beloning en risico. Denk bijvoorbeeld aan een beloning/risico verhouding van 3:1 of 2,5:1.

Dat betekent dus dat je maximaal 1 euro wilt verliezen (en daarop je stop loss instelt) en maximaal 3 euro wilt winnen (en daarop je take profit instelt). Daarmee heb je een potentiële reward risk ratio van 3:1.

Lees hier meer over risk/reward ratio’s

Strategie 10:  Data, nieuws en grafieken in de gaten houden

Entry en exit bij day trading heeft alles te maken heeft met data, nieuws en grafieken. Zodoende is het noodzakelijk om te leren grafieken te interpreteren. Dit kan in het begin ingewikkeld lijken, maar uiteindelijk zul je het onder de knie krijgen. Verdiep je dus in weerstanden, steunpunten, stochastics, voortschrijdende gemiddelden enzovoort.

Zorg ook zeker dat je de basis goed kent. Start dan bijvoorbeeld al bij het lezen van candlesticks.

Strategie 11: Pak je winst

Als er gezegd wordt dat iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook! Dit is de keerzijde van de beurs. Stel je voor dat je een paar dagen mooie winsten hebt gemaakt. Goed nieuws, maar beproef je geluk niet te lang. Het garandeert namelijk helemaal niets. Pak jouw voordeel en loop weg, omdat je anders het risico loopt om je winst te verliezen.

Zoals het mooie gezegde gaat, er is nooit iemand failliet gegaan door het pakken van de winst op een succesvolle trade.

Leave a Comment