Daytraden: alles over day trading voor beginners

Als belegger of trader kan je een aantal richtingen op gaan. Zo kan je een aandeel kopen voor een hele lange tijd, zoals bijvoorbeeld Warren Buffett graag doet. Ook kan je een aandeel of effect kopen omdat je verwacht dat het in korte periode gaat bewegen. Zo heeft bijvoorbeeld George Soros zijn miljarden verdiend.

Een andere mogelijkheid is daytraden. In dit artikel zal ik je alles omtrent daytraden uitleggen. Inclusief hoe je zelf kan starten als daytrader.

Wat is daytraden?

Daytraden is het profiteren van schommelingen in prijs van effecten gedurende de dag. Je koopt en verkoopt je aandelen, grondstoffen, CFDs of andere effecten dus op dezelfde dag.

Dat betekent dus ook dat je alle posities die je open hebt staan, aan het einde van de dag sluit. Zo heb je geen open posities meer als de beurzen zijn gesloten. Daardoor heb je geen extra risico van wat er nabeurs allemaal nog gebeurt op de wereldwijde financiële markten.

Daytraden neemt toe aan populariteit, omdat mensen ook gewoon zelf thuis dit kunnen uitvoeren. Ze hebben enkel toegang nodig tot de juiste broker om vanuit huis als daytrader actief te kunnen zijn.

Hoe werkt daytraden?

Daytraden werkt als je op dag X een effect koopt op de beurs, en gedurende diezelfde dag X deze weer verkoopt. Dit kan halverwege de handelsdag zijn, of aan het einde van de dag. In ieder geval voordat de beurs sluit.

Omdat de winsten per transactie vaak klein zijn (vaak zijn de fluctuaties namelijk klein op een dag), zijn er twee dingen die je kan doen. Veel transacties doen of met een hefboom werken (of beide).

Veel transacties

Een manier is dus met veel transacties op een dag. Hiervoor moet je je instaplevels en uitstaplevels (stop loss en stop profits) goed bij bepalen. Waarschijnlijk zal je als daghandelaar namelijk veel trades open hebben staan, en volg je diverse markten. Om goed overzicht te houden, is het belangrijk om die levels goed te bepalen.

Werken met een hefboom

De tweede manier is om gebruik te maken van een hefboom. Bijvoorbeeld een hefboom van 1:20. Dat betekent dat je met elke euro die je inlegt, met 20 euro kan traden. Leg je 1.000 euro in, dan kan je dus met 20.000 euro traden.

Het voordeel daarvan is, is dat iets van 20.000 euro kan kopen. Als die prijs vervolgens 1% stijgt, naar 20.200 euro, dan verdien je 200 euro. Met een inleg van 1.000 euro heb je dus een rendement van +20%, terwijl de markt maar 1% toenam.

Natuurlijk is het ook zo dat je hierbij meer verlies kan lijden. Als de markt 1% daalt, dan verlies je ook extra veel (door de hefboom). Hier komt het extra risico van CFD handel vandaan.

Online broker kiezen

Als je wilt starten met day trading, dan start het natuurlijk allemaal met de broker waar je gebruik van wilt maken.

Er bestaan tegenwoordig veel online brokers die je hierbij kunnen helpen. Een populaire broker voor daytraders is Plus500.

Hierbij kan je handelen in CFDs en in kleine koersverschillen.

Plus500 wordt wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt. Je kan hierbij handelen in bijvoorbeeld alle bekend aandelen, valutaparen, grondstoffen en zelfs cryptocurrency zoals Bitcoin.

Bij Plus500 kan je gebruik maken van hefbomen, waardoor je potentieel meer winst kan maken (maar ook een hoger risico hebt, en meer kan verliezen).

Een andere interessante broker om te bekijken is eToro.

Bekijk ook: Beleggen & traden apps.

Let goed op je transactiekosten

Als je start met daytraden, kan je ervoor kiezen om veel of weinig transacties te doen per dag. Dat ligt helemaal aan jezelf natuurlijk.

Wel is het zo dat je waarschijnlijk meer transacties zal uitvoeren dan de gemiddelde belegger. Dit omdat je een effect op dezelfde dag koopt en verkoopt.

Mocht je een broker hebben met transactiekosten, dan is het goed om in de gaten te houden wat je kwijt bent aan transactiekosten. Zo kan je wel veel rendement halen, maar als alles opgaat aan transactiekosten dan ben je nog nergens.

Een broker als Plus500 rekent bijvoorbeeld geen kosten voor het openen en sluiten van handelsverkeer. Het verdient zijn geld vooral aan de spreads die in de prijs zitten en aan bijvoorbeeld een ‘overnight premie’. Daar zal je als day trader natuurlijk geen last van hebben, omdat je op dezelfde handelsdag al je posities sluit.

Daytraden strategieën

Daytraden kan in vele vormen en maten. Er zijn diverse strategieën die je kan gebruiken als je hiermee gaat beginnen. In de volgende stukjes leg ik de verschillende strategieën aan je uit.

Scalpen

Scalpers behoren tot de meest actieve daghandelaren. Ze gaan een positie heel kort in, om er vervolgens weer snel uit te stappen. Dit kan zelfs in een paar luttele seconde gebeuren.

Hiermee proberen scalpers kleine winsten te pakken. Als je dat maar vaak genoeg doet, dan worden die kleine winsten uiteindelijk hele grote winsten.

Scalpers zetten een stop loss en take profit vaak ongeveer even ver van elkaar af. Daarmee wordt de risk reward ratio dus 1. Het is vooral van belang voor scalpers om hun stop loss goed in te stellen. Je kan je immers voorstellen dat al je winsten makkelijk weggevaagd kunnen worden als iets opeens toch hard daalt.

Scalpers hanteren zelf diverse richtlijnen. De bekendste daarvan is waarschijnlijk traden op support en resistance.

Pivot

Een day trader die aan pivot trading doet, doet vrijwel hetzelfde als een scalper. Deze persoon kijkt namelijk ook veel naar support en resistance levels.

Wel is er een groot verschil in tijdsframe. Pivot trading gebeurt op een wat langere schaal, al zal je uiteraard ook op dezelfde dag je positie sluiten.

Een daghandelaar die hierin handelt, die zoekt naar steunlevels op de hoogte of laagste niveaus van een dag.

Mocht bijvoorbeeld de hoogste stand worden bereikt, dan open je een shortpositie.

Het bepalen van je stop loss is hiermee heel makkelijk. Namelijk net wat boven de hoogste stand in dit geval.

Momentum

Daytraden met momentum is het bekijken van de trend gedurende de dag.

Als je een effect vindt met een grote beweging in de koers, dan stap je in. Of dit nou omhoog of omlaag is. Je reist als het ware even mee op de stijging, en verlaat je positie vervolgens weer snel.

Ook kijkt een daghandelaar die deze strategie toepast veel naar het diepteboek. Hier zie je waar de kopers en verkopers hun posities op hebben staan. Zie je een plek waar je weerstand verwacht (en het momentum verloren gaat), dan gebruik je dat als je uitstap moment.

Contrair of fading

Contrair (ook wel fading) is juist helemaal anders dan momentum.

Daytraden met een contraire strategie is het opzoeken van een trend, en hier tegenin gaan. Dit omdat de handelaar die dit doet, verwacht dat er een terugkeer zal zijn naar het oorspronkelijke niveau.

Cursus daytraden

Op het internet zal je veel cursussen voor daytraden kunnen vinden.

Een van de betere hierin is de Day Trading Masterclass. Hier krijg je toegang tot de cursus, en kan je ook live meekijken met wat de eigenaar van deze cursus doet.

Op die manier kan je ook profiteren van de trades die hij elke dag doet.

Overigens kost dit je ook niet heel veel tijd. Per dag ben je maximaal 1-2 uurtjes kwijt, waardoor je zelf genoeg tijd overhoudt voor andere dingen. Of misschien om zelf nog wat extra trades te maken.

Je kan kennis maken met de Day Trading Masterclass via deze link.

Uiteraard kan je ook gewoon zelf lekker starten met daytraden. Later in dit artikel vind je een stappenplan om zelf te starten.

Daytraden crypto

Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum zijn ondertussen ook niet meer weg te denken.

Veel daghandelaren zien hier ook voldoende kansen in, om te traden op crypto.

Het kan natuurlijk erg interessant zijn om met crypto te day traden. Deze markt staat immers bekend om zijn volatiliteit, en mensen staan niet gek te kijken als het op een dag 10% of zelfs 20% aan waarde toeneemt.

Daardoor is het voor vele day traders ook erg interessant om hier gebruik van te maken.

Via een broker zoals Plus500 kan je via CFDs ook handelen in crypto.

Weet je zelf niet helemaal hoe je moet starten hiermee, ook dan kan je daarvoor hulp vinden. Hier kan je een online gratis training volgen voor crypto daytrading.

Ook kan je via deze link 3 gratis ebooks ontvangen over manieren om geld te verdienen met crypto.

Trading bot voor daytraden

Wat mensen ook wel eens willen gebruiken, is een trading bot. Hierbij geef je eigenlijk alles uit handen wat betreft trading, en kan de bot het op automatische piloot voor je doen.

Door gebruik te maken van diverse indicatoren kan zo’n bot besluiten om in te stappen op een effect. Ook kan het dan zelf de uitstap momenten bepalen.

Je hoeft dit niet zelf te programmeren, er zijn ook bestaande bots die je kan gebruiken.

Het is echter de vraag of dit de juiste manier is. Immers, als zo’n bot echt goed werkt lijkt dit de manier om automatisch heel rijk te worden. Een bot kan immers heel veel trades tegelijk uitvoeren. Wel is het zo dat er bots zijn die goed lijken te werken.

Maar dan nog is de vraag of je zelf zo’n bot wilt gebruiken. Je geeft de volledige controle uit handen, wat misschien niet helemaal wenselijk is. Als voordeel is het natuurlijk wel dat zo’n bot zonder emoties zal handelen. Mensen gebruiken die vaak nog wel, waar het vaak ook fout gaat.

Daytraden en belasting

Daytraders in Amerika hebben te maken met een lastig belastingstelsel, waardoor het voor daytraden daar erg moeizaam is om een juiste belastingaangifte te doen. Voor elke trade moet je namelijk een overzicht hebben wat je verdient of verloren hebt.

In Nederland gaat de belastingaangifte voor daytraden gelukkig wat makkelijker.

Je moet die gewoon onder box 3 opgeven, als vermogen.

Daar betaal je vervolgens vermogensbelasting over, geen inkomstenbelasting.

Het geld wat je verdient met traden is immers je vermogen wat groeit. Het is geen inkomen uit bijvoorbeeld een baan met een loonstrook. Het gaat enkel om rendement op je vermogen.

Net zoals ook bijvoorbeeld je inkomsten uit lange termijn aandelen en obligaties ook in box 3 vallen, gebeurt day bij day trading ook.

Stappenplan starten als daytrader

In onderstaande stukken zal ik proberen om je te helpen om te starten als daytrader. Ik zal niet voorkauwen welke strategieën je moet volgen, want dat is heel persoonlijk. Ga na (en test) wat daarin bij jou past.

Kies een markt om je te specialiseren

Allereerst zal het goed zijn om te bedenken in welke markt je wilt starten met daytraden. Er zijn immers bijzonder veel verschillende markten, en als je je niet specialiseert zal het waarschijnlijk nog lastiger om een effect te vinden waarop je kan instappen.

Qua markten die je kan gebruiken moet je denken aan de volgende:

  • Aandelen
  • Forex (valutahandel)
  • Grondstoffen
  • Indexfondsen
  • Crypto

Het merendeel van de daytraders zal zich richten op de forexmarkt. Dit omdat er veel volume op zit. Dit hoeft niet te betekenen dat dit ook voor jou een goede markt is.

Misschien heb je bijvoorbeeld liever aandelen omdat je dan ook beter weet welk bedrijf je handelt, of stap je graag in crypto omdat je op zoek bent naar hoge volatiliteit.

Wat je ook doet, kies in ieder geval een markt. Op die markt kan je vervolgens ook nog duizenden effecten vinden. Er zal dus nog voldoende keuze overblijven om trades aan te gaan.

Broker kiezen

Ook niet onhandig, is om een broker te hebben waarbij je kan starten met daytraden.

Hierbij is het bijvoorbeeld goed om rekening te houden met de transactiekosten (het liefst 0), want als daytrader zal je nou eenmaal veel transacties uitvoeren.

Ook de snelheid en betrouwbaarheid van het platform zijn van belang. Om real time te kunnen kopen en verkopen is natuurlijk belangrijk bij daytraden.

Bedenk je trading regels en plan

Het is van belang om van te voren een strategie te hebben die je gaat uitvoeren.

Dit omdat je dan niet met emoties gaat handelen als je eenmaal bezig bent. Zo zal je bijvoorbeeld moeten accepteren dat je niet elke trade zal winnen. Daarvoor heb je de stop loss, om vervolgens je verlies te voorkomen.

Bedenk aan welke regels je je houdt tijdens je strategie, en waar deze op bepaald zijn.

Wil je bijvoorbeeld gebruik maken van indicatoren, en hoe handel je daar vervolgens naar. Houd ook goed bij wat je doet, en waarom je dit doet. Dit zal je nodig hebben om je strategie te evalueren en te verbeteren.

Test je daytrading strategie

Test je strategie goed.

Hopelijk heb je bijgehouden wat voor een trades je bent aangegaan en met welke reden. Ook kan je opschrijven waarom je verkocht hebt, en of je met emotie hebt gehandeld of puur vanuit de regels die je opgesteld hebt.

Aan de hand hiervan kan je je daytrading strategie verbeteren. Na een honderdtal trades zal je misschien patronen gaan herkennen in je daytraden. Daarmee kan je een verbeterde strategie invoeren.

Het is van belang om altijd je strategieën te blijven testen en evalueren. Op die manier word je een betere day trader.

Keep It Simple, Stupid

Je kan natuurlijk hele complexe systemen gaan bedenken waarop je denkt dat je strategie het beste werkt, maar het is ook goed om het efficiënt te houden. Dat je het bij wijze van spreken aan je buurman kan uitleggen wat je doet en waarom je dat doet.

Keep It Simple, Stupid (KISS).

Vaak hoe simpeler het is, hoe beter je het kan toepassen. Bij daytraden geldt dan dat je uiteindelijk meer winsten zal maken. Het hoeft allemaal niet heel ingewikkeld te zijn.

Je hoeft niet altijd te winnen

Je trades winnend afsluiten is natuurlijk erg leuk. Maar je hoeft niet altijd winnend af te sluiten om uiteindelijk winst te maken.

Zelfs met 40% winnende trades kan je winst maken. Dat heeft alles te maken met de combinatie tussen je win rate en de risk to reward ratio.

Als trader zal je heus niet alle trades winnend af kunnen sluiten. Handel daar dan ook naar, en wees je daarvan bewust. Als je een paar keer verliest, laat je emoties dan niet de overtoon nemen, maar ga terug naar je eerder bepaalde strategie. Wellicht moet je die weer eens evalueren.

4 thoughts on “Daytraden: alles over day trading voor beginners”

Leave a Comment