Voor trading zijn er diverse strategieën die je kan gebruiken. Zo kan je allerlei lastige indicatoren, oscillatoren of andere instrumenten gebruiken om hopelijk te weten te komen wat de prijs van een effect gaat doen.
Uiteindelijk is het allemaal op price action gebaseerd. Het vormt de basis voor trading voor vele traders. In dit artikel meer informatie over wat price action is en hoe je het zelf eenvoudig kan gebruiken.
Inhoudsopgave
Wat is price action?
Price action is, zoals de naam al verklapt, de actie die de prijs van een effect maakt. Het is dus de verandering van de prijs over tijd, ook wel prijs beweging genoemd.
Door price action te gebruiken, hoop je te kunnen zeggen wat de prijs in de toekomst gaat doen. Hiermee kan je natuurlijk winst maken als trader.
Als je bijvoorbeeld een stijgende trend ziet die flink afneemt, dan kan je misschien voorspellen dat de prijs zal gaan dalen.
Veel traders gebruiken price action om hun beslissingen te maken. Niet puur op price action, maar ook de analyses die ze maken die op price action gebaseerd zijn. Zo is bijvoorbeeld technische analyse een afgeleide hiervan, omdat het de prijzen uit het verleden gebruikt om de prijzen van de toekomst te voorspellen.
Wat vertelt dit je?
Price action vertelt ons wat de prijs van een aandeel (of ander effect) in het verleden heeft gedaan. Zo zie je in onderstaand voorbeeld hoe het aandeel Apple in de periode van de afbeelding (zo’n 8 maanden) zich heeft ontwikkeld.
Traders kunnen price action gebruiken om het spotten van trends te bevorderen. Een veelgebruikte methode hiervoor is in ieder geval het gebruiken van candlesticks. Die zie je in de afbeelding ook. Dat zijn de groene en rode balken. Die geven bijvoorbeeld aan wat de opening, hoogste, laagste en sluiting prijs van een aandeel is geweest.
In het volgende stuk zal ik je wat meer uitleg geven over hoe je price action zelf kan gebruiken in je trading strategie.
Hoe gebruik je price action in je trading strategie?
Er zijn vele tools en indicatoren die je als trader kan gebruiken. Price action trading valt daar niet onder, omdat al die tools eigenlijk gebaseerd zijn op price action.
Zelf zal je als trader, zeker als je aan daytraden doet, ook veel gebruik maken van price action trading. Er zijn twee basis elementen die je kan gebruiken om price action trading toe te passen, candlesticks lezen (en patronen herkennen) en support en resistance levels.
Candlesticks lezen
Allereerst het lezen van candlesticks. Dit is van belang, omdat je hieraan beter kan zien wat de prijs heeft gedaan dan alleen naar de lijn kijken.
In onderstaande afbeelding worden candlesticks uitgelegd.
Lees ook: Candlesticks lezen
Een candlestick zoals je hierboven ziet, zegt vaak niet heel erg veel. Heb je er meerdere bij elkaar, dan kan je ze gaan gebruiken om trends en patronen te gaan spotten.
Het is van belang om te weten hoe candlesticks werken, voordat je ze kan lezen, analyseren en interpreteren. Als je eenmaal weet hoe candlesticks in elkaar zitten, kan je aan de hand daarvan bijvoorbeeld de volgende dingen bepalen:
- Of de koers in dezelfde trend kan doorgaan
- Als er niks nuttigs uit op te maken is, en je dus niet moet instappen
- Of de koers stagneert en misschien zelfs terug gaat
Support en resistance levels
Een tweede toepassing is het gebruiken van support en resistance levels.
Dit zijn de plekken in de grafiek waar er ondersteuning is (support) waardoor de prijs waarschijnlijk niet verder zal dalen, en waar en weerstand is (resistance) waardoor de prijs waarschijnlijk niet verder zal stijgen.
Dit kan je herkennen aan de hand van de price action grafiek. Zie bijvoorbeeld onderstaand voorbeeld. De bovenste lijn is hier de resistance (waar die uiteindelijk doorheen breekt) en de onderste lijn de support.
Doordat we weten wat de prijs in het verleden heeft gedaan, is het mogelijk om deze levels te zien en aan te kaarten.
Beperkingen van price action
Uiteindelijk heeft elke trading strategie zo zijn beperkingen, en zo zijn er ook voor price action beperkingen.
Allereerst is het natuurlijk dat je nooit met 100% zekerheid kan zeggen wat de prijs in de toekomst gaat doen. Dat geldt voor alle mogelijk vormen van traden en beleggen, niet eens specifiek voor dit.
Price action heeft zelf nog als beperking dat het erg subjectief is. Waar de ene trader in dezelfde price action misschien een opwaartse (bullish) beweging ziet, ziet de andere een mogelijke stagnatie van de prijs en misschien zelfs een neerwaarts patroon.
Dat kan te maken hebben omdat de ene trader misschien meer tools gebruikt om zijn voorspelling meer bevestiging te geven. Of door het gebruik van een andere timeframe. Je kan je immers voorstellen dat misschien op een dag een neerwaartse beweging maakt, terwijl die op de maandelijkse grafiek juist stijgt.
Uiteindelijk is het goed om te begrijpen dat ook analyses op basis van price action geen 100% voorspellende waarde hebben. Ze kunnen enkel helpen om je een berekende gok te maken. Door gebruik te maken van een solide risicomanagement hoef je immers maar in vier van de tien gevallen gelijk te hebben.