Het is vreselijk om veel geld te verliezen op de beurs. Helaas komt een dergelijk scenario regelmatig voor. It’s part of the game. Niet voor niets zie je regelmatig de waarschuwing dat je je inleg kan verliezen. Dat geldt uiteraard ook voor je trades.
Wat je er tegen kan doen heeft te maken met voldoende risicobeheer (risk management). Dit zorgt ervoor dat beleggersrekeningen worden beschermd tegen het verlies van het geld. Wat zijn de belangrijkste regels van risicobeheer tijdens het traden? Je leest het in dit artikel.
Inhoudsopgave
Wees geconcentreerd en volhardend
Risicobeheer is een vereiste voor effectieve handel op de beurs. De markt kan volatiel zijn en koersstijgingen en koersdalingen wisselen elkaar dan ook in rap tempo af. Maar hoe bescherm je jouw portemonnee tegen de gevaren van de markt?
Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige manieren om risicobeheer toe te passen. Ten eerste is het belangrijk om geconcentreerd, volhardend en rationeel te zijn. Je dient een kritische en onbevooroordeelde strategie te hebben om verliezen te beperken. Gebruik bijvoorbeeld stop-orders om verliezen te beperken en laat je nooit meeslepen door paniekverkopers.
Zorg dus dat je een plan hebt, en houd je aan dat plan. Je moet niet tijdens het traden bedenken dat je iets anders wilt omdat het op dat moment niet werkt. Grote kans dat je op die manier emotioneel aan het handelen bent, en dat zal niet in je voordeel werken.
Gebruik stop-loss en take-profit
Het is belangrijk om stop-loss (S/L) en take-profit (T/P) te gebruiken. Dit is een kwestie van vooruit plannen. Succesvolle traders weten welke prijs ze bereid zijn te betalen en tegen welke prijs ze bereid zijn te verkopen. Vervolgens wegen ze de behaalde rendementen afwegen tegen de waarschijnlijkheid dat het aandeel hun doel zal bereiken. Als het aangepaste rendement hoog genoeg is, voeren ze de transactie uit.
Wat is een stop-loss?
Een stop-loss is de prijs waartegen een handelaar een aandeel zal verkopen en een verlies zal nemen op de transactie. Dit gebeurt vaak wanneer een transactie niet uitpakt zoals de trader had gehoopt. De punten zijn ontworpen om de “het komt wel terug” mentaliteit te voorkomen en verliezen te beperken voordat ze escaleren. Als een aandeel bijvoorbeeld onder een belangrijk steunniveau breekt, verkopen traders vaak zo snel mogelijk.
Niet al je trades zullen immers succesvol uitpakken, dus als je de verliezers snel genoeg kan lozen, beperk je je verliezen. En dat is goed risico management.
Wat is een take-profit?
Aan de andere kant is een take-profit de prijs waarop een handelaar een aandeel zal verkopen en winst zal nemen op de transactie. Dit is het moment waarop de extra opwaartse waarde qua risico’s beperkt is. Wanneer een aandeel bijvoorbeeld een belangrijk weerstandsniveau nadert na een grote opwaartse beweging, zullen traders sneller verkopen voordat een periode van consolidatie plaatsvindt.
Hoe stel je stop-loss en take-profit in?
Het bepalen van stop-loss en take-profit wordt vaak gedaan met behulp van technische analyse. Fundamentele analyse kan echter ook een belangrijke rol spelen wat betreft timing. Wanneer trader een aandeel vasthoudt omdat de opwinding toeneemt, kan het zijn dat hij of zij wil verkopen voordat het nieuws de markt bereikt. De verwachtingen zijn dan te hoog zijn geworden, ongeacht of de take-profit prijs is bereikt.
Voortschrijdende gemiddelden
Voortschrijdende gemiddelden (Moving Averages) zijn de meest populaire strategie om het stop-loss en take-profit moment te bepalen. Ze zijn gemakkelijk te berekenen en worden op grote schaal door de markt worden gevolgd. Belangrijke voortschrijdende gemiddelden zijn de 5-, 9-, 20-, 50-, 100- en 200-daags. Je kunt ze het beste instellen door ze toe te passen op de grafiek van een aandeel. Bepaal of de koers er in het verleden op heeft gereageerd als steun- of weerstandsniveau.
Steun of weerstand trendlijnen
Een andere goede manier om stop-loss of take-profit niveaus te plaatsen is op steun of weerstand trendlijnen. Deze kunnen worden getrokken door eerdere hoogste of laagste koersen te verbinden die plaatsvonden op een significant en bovengemiddeld volume. Net zoals bij voortschrijdende gemiddelden is de sleutel het bepalen van niveaus waarop de koers reageert op de trendlijnen en uiteraard op hoog volume.
Rendement op Stop loss en Take profit
Het instellen van stop-loss en take-profit is nodig om de verwachte opbrengst te berekenen. Het belang van deze berekening kan niet worden overschat, omdat jou als handelaar dwingt je transacties te overdenken en te rationaliseren. Daarnaast geeft het jou een systematische manier om verschillende trades te vergelijken en alleen de meest winstgevende te selecteren. Dit kan worden berekend met de volgende formule:
[( Waarschijnlijkheid van Winst) x (Winst nemen %)] + [( Kans op Verlies) x (Stop-Loss % Verlies)].
Het resultaat van de bovenstaande schatting is een verwachte opbrengst voor de actieve belegger. De mogelijkheid van winst of verlies kan worden berekend door gebruik te maken van historische uitbraken en/of weerstanden die in het verleden werden gebroken.
Doe nooit of te nimmer een transactie op basis van emotie
Het is eerder in het artikel al eens teruggekomen, maar handelen op emotie zal je niet de beste resultaten gaan opleveren.
Niet-succesvolle handelaars gaan vaak een transactie aan zonder enig idee te hebben of ze met winst of verlies zullen verkopen. Zoals gokkers op een geluks- of pechdag beginnen emoties de overhand te nemen en hun handel te bepalen. Verliezen zetten mensen er vaak toe aan om vast te houden en te hopen dat ze hun geld terugverdienen, terwijl winsten handelaars kunnen verleiden om vast te houden voor nog meer winst, met alle risico’s van dien.
Gebruik de één-procent regel
Veel daghandelaren volgen de zogenaamde één-procent-regel. Dit houdt in dat je nooit meer dan 1 procent van je kapitaal of uw handelsrekening in een enkele transactie mag stoppen. Dus wanneer je 10.000 euro op jouw aandelenrekening hebt, mag je positie in een bepaald instrument niet meer dan 100 dollar zijn. Deze strategie is gebruikelijk voor handelaren met rekeningen van minder dan 100.000 euro.
Sommige traders gaan tot 2% als ze het zich kunnen veroorloven. Veel handelaren met een rekening met een hoger saldo kiezen voor een lager percentage. Dat komt omdat naarmate de grootte van een rekening toeneemt, ook de positie toeneemt. De beste manier om jouw verliezen onder controle te houden is om de regel onder de 2 procent te hanteren. Doe je toch meer dan is dat jouw keuze, maar het is wel risicovol.
Wat wellicht ook interessant is om te bekijken, is het Kelly criteria. Afkomstig uit de statistiek, om je optimale inzet te bepalen. Veel traders passen dit ook toe op hun trading strategie.
Stop nooit je eieren in één mandje
Leg nooit je eieren in één mandje. Dit is een zeer belangrijke tip voor wie droomt van succes op de beurs. Wanneer je jouw geld in één beursproduct stopt, stel je je jezelf bloot aan een mogelijk groot verlies. Door je beleggingen of trades te spreiden verklein je het risico op verlies door 1 specifiek aandeel of markt.
Bovendien ontdek je op die manier een wereld aan mogelijkheden qua beleggingsproducten en aandelen.
Er is al veel geschreven over diversificatie, lees bijvoorbeeld hier meer over wat het is en wat voor een nut het verder nog meer heeft.
Conclusie: Timing en planning is essentieel voor beleggers
Timing is essentieel voor beleggers. Je moet precies weten wanneer je in- en uit wilt stappen.
Door efficiënt gebruik te maken van stop-losses kun je niet niet alleen verliezen verminderen, maar ook het aantal keren dat een stop-loss wordt getriggerd zonder dat je dat wil.
Maak tenslotte een strategie voordat je daadwerkelijk de markt op gaat. Planning is minstens zo belangrijk als timing. Daarmee win je al een deel van de strijd!