Wat is een stop loss order?

Met een stop loss kan je je beschermen tegen grote verliezen. Dit kan omdat je, zodra de koers op het punt van de stop loss komt, een automatische order zal uitvoeren waardoor het product verkocht wordt.

In dit artikel lees je wat meer over wat een stop loss is en hoe je het kan gebruiken.

Stop loss definitie

Als we naar de Nederlandse vertaling kijken, dan kom je op ‘Stop verlies’. Laat dat nou precies zijn wat een stop loss voor je doet.

Een stop loss order is een soort verzekering voor je beleggingen. Door gebruik te maken van een stop loss weet je precies wat het maximale verlies is dat je kan krijgen.

Met een stop loss zet je als het ware een punt op de koers, waarvoor je het product automatisch als marktorder instelt en verkoopt. Op die manier kan je je verliezen minimaliseren.

Omdat een afbeelding meer zegt dan woorden, zie hier.

Waarom zou je een stop loss gebruiken?

Je kan een stop loss gebruiken zodat je niet meer verlies lijdt dan gewenst. Het is verstandig om van te voren zo’n stop loss te bepalen. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je op een gegeven moment denkt dat de koers toch wel weer omhoog gaat. Of je verkoopt het niet omdat je emotioneel betrokken bent bij je aankoop.

Daardoor kan je verlies hoger oplopen. Een stop loss kan je helpen om je verliezen te beperken, en is dus erg handig.

Voorbeelden stop loss

In onderstaand voorbeeld zie je hoe je een stop loss kan toepassen. In dit geval de EUR/USD koers. Bij het aankopen, koop je dit voor de actuele prijs (de paarse lijn in de grafiek). In het rechtermenu kan je zelf een sluiten bij winst en sluiten bij verlies instellen. Dit zijn respectievelijk de groene en de rode lijn.

Omdat je niet weet wat er exact gaat gebeuren, is het in zo’n geval handig om een stop loss in te stellen. Wie weet stuurt een wereldleider wel een tweet naar buiten waardoor de EUR/USD koers flink stijgt of daalt. Mocht het veel dalen, dan heb je in ieder geval de zekerheid dat je weet wat je maximale verlies zal zijn.

Rekenvoorbeeld stop loss

Nog een voorbeeld, maar dan zonder illustraties.

Stel je bezit op het moment aandelen in ASML met een huidige koers van 275 euro (puur voor het voorbeeld).

Je wilt een stop loss instellen op het moment dat de ASML koers 250 euro wordt. Dat wil zeggen, je wilt de aandelen verkopen als ze 250 euro per stuk waard zijn.

Zodra de koers daadwerkelijk 250 euro aanraakt, zal de stop loss functie uitgevoerd worden. Goed om te weten is dat de prijs waarop je verkoopt niet altijd exact 250 euro is. Het kan net een paar cent verschillen, omdat de markt constant beweegt.

Mocht de koers vervolgens nog verder dalen, naar bijvoorbeeld 200 euro, dan laat een stop loss zijn waarde echt zien. Want je hebt zelf dan al verkocht rond de 250 euro per aandeel.

Stop loss limiet order

Een stop loss limiet order lijkt erg op een stop loss order, maar is net wat anders.

Dat komt omdat er een limietorder uitgeschreven wordt in plaats van een marktorder.

Met een limietorder bepaal je de exacte prijs waarvoor je het product wilt kopen/verkopen. Je hebt dus niet de garantie dat je order uitgevoerd wordt, omdat het kan zijn dat de prijs al weer net wat anders is geworden.

Trailing stop loss order

Een variant op de stop loss order, is de trailing stop loss order.

Met een trailing stop loss beweegt de stop loss mee met de stijgende koers. Hierdoor kan je dus profiteren van een stijgende koers.

De trailing stop loss kan je instellen dat die minimaal een bepaalde afstand heeft tot de huidige prijs. Stijgt de koers, dan stijgt de trailing stop loss dus mee. Daalt de koers, dan blijft de stop loss staan waar die staat.

Als de limiet niet geraakt wordt, dan sluit de positie niet. Wordt de limiet wel geraakt, dan zal er een marktorder aangemaakt worden.

In onderstaand voorbeeld gebruik ik daarvoor 20 basispunten en zie je hoe je dat bij Plus500 instelt.

Nadelen stop loss order

Een nadeel van een stop loss order, is dat de koers veel kan stijgen nadat die eerder wat gezakt is. Bovendien geef je de controle uit handen aan een computerprogramma.

Als je stop loss is geactiveerd doordat de koers is gedaald, en vervolgens weer veel stijgt, dan mis je zelf de boot. Maar zie dit als de investering die je moet doen. Voor hetzelfde geld blijft de koers immers dalen, en maak je meer en meer verlies.

Leave a Comment