Support en resistance levels

Support en resistance (ondersteuning en weerstand) zijn belangrijke indicatoren voor veel traders. Veruit de meeste traders gebruiken deze levels. Omdat ze goed werken en makkelijk toe te passen zijn.

In dit artikel leer je meer over de support en resistance levels in een grafiek.

Wat is support en resistance?

Support en resistance zijn twee verschillende levels. Ze worden vaak samen genomen omdat ze veel kernmerken met elkaar delen. Toch zijn ze net wat anders van elkaar;

  • Support levels zijn de ondersteuning op een grafiek waar het lijkt dat de prijs niet doorheen kan breken. In het geval van support levels wordt geacht dat de koers niet lager kan dan de support.
  • Resistance levels zijn de weerstand op een grafiek waar het lijkt dat de prijs niet doorheen kan breken. Hier lijkt de prijs moeite te hebben om hoger te worden dan de resistance levels.

Beide levels zijn dus gelijk, alleen heeft support te maken met een laag niveau en zit de resistance op een hoger niveau.

In onderstaande afbeelding zie je beide levels duidelijk, gemarkeerd met een horizontale lijn. De bovenste lijn is de resistance, de onderste lijn de support level. Aan het einde van de grafiek zie je dat de prijs boven de resistance komt, wat een uitbraak kan zijn.

Support en resistance herkennen

Het herkennen van de support en resistance levels op de grafiek is best goed te doen. Je moet hiervoor zoeken naar punten op de grafiek waar je ziet dat een prijs omhoog of omlaag wordt geduwd. Als je dit op diverse punten ziet gebeuren, dan kan je een goed level gespot hebben.

Hiervoor kan je verschillende timeframes gebruiken. Vaak is het aan te raden om dit op de wat langere timeframes te doen (denk aan 4 uur of 1 dag). Bovenstaande afbeelding is bijvoorbeeld gemaakt met een timeframe van 1 dag op de EUR/USD koers.

Met de tool van je trader (Plus500 in bovenstaand voorbeeld) kan je vervolgens horizontale lijnen maken. Zo kan je een support en resistance level beter herkennen.

Meer timeframes voor meer zekerheid

Als je op de 1 dag grafiek of de 4 uur grafiek een support en resistance level gevonden hebt (of op een andere timeframe), kan het goed zijn om een stapje lager te gaan in timeframe. Bijvoorbeeld naar 2 uur of 1 uur.

Op deze manier kan je ook kijken hoe je markering hier zich stand houdt. Wie weet zie je opeens wel hele andere trends, waardoor je toch een ander plan gaat trekken. Wees wel alert dat je op een lager timeframe waarschijnlijk een minder sterke conclusie kan trekken.

Trendlines support en resistance

De horizontale support en resistance levels zijn de meest gebruikte vorm. Echter, de prijs van een effect is vaak stijgend of dalend als je naar de langere trend kijkt. Ook hiervoor kan je support en resistance toepassen.

In plaats van de horizontale lijnen, kan je gebruik maken van trendlijnen. Deze bewegen meer in de opwaartse of neerwaartse beweging van de koers. Zie bijvoorbeeld onderstaande afbeelding.

Trendlijnen hoeven niet enkel op een korte timeframe aanwezig te zijn. Ook op (zeer) lange timeframes kan je een trend spotten. Zie bijvoorbeeld onderstaand (verouderde) voorbeeld van Newmont Mining.

Hoe vaker zo’n support level is getest, hoe sterker het level geacht wordt. In bovenstaand voorbeeld kan je spreken van een erg sterke trend, omdat het meerdere keren stuiterde van de support en deze trend al een aantal jaren aanhield.

Support en resistance bij mooie prijzen

Een andere vorm van support en resistance, is bij mooie ronde getallen. Zo zal je vaak zien dat een aandeel (of ander financieel product) moeite heeft om bijvoorbeeld door de 50 euro of 100 euro grens te gaan.

Dat komt omdat veel traders en beleggers zelf ook houden van ronde prijzen. Je zal vaak zien dat er veel koop of verkoop orders worden ingediend op een prijs van 100 euro. Veel minder op 100,05 euro.

Omdat er zoveel orders op zo’n prijspunt zijn, is het moeilijk om daar doorheen te komen. Bovendien versterkt het effect zich, omdat traders zich hier ook bewust van zijn. Hierdoor verschijnt er een sterke support of resistance rond ronde getallen.

Belang van support en resistance

Iedereen op de wereld heeft toegang tot dezelfde grafieken. Daarmee heeft ook iedereen toegang tot het bekijken van de support en resistance levels.

Daardoor zijn er veel traders wereldwijd die waarschijnlijk dezelfde trends spotten zoals jij. Omdat de acties waarschijnlijk ook hetzelfde zijn, heb je ook hier te maken met een versterkend effect.

Door zelf op tijd de trends te spotten, kan je op die manier meeprofiteren van een dalende of stijgende koers.

Leave a Comment