8 tips om succesvoller te traden

Het is niet ongewoon dat daghandelaren extreem vroeg ontwaken. Ze beginnen vaak al om zes uur ’s ochtends met een goede kop koffie en starten met handelen op de beurs om 7 of 8 uur. Deze beurshandelaren staan niet zonder reden vroeg op. Het is namelijk een van de manieren om succes te boeken op de aandelenmarkt. Waarom dat zo is en hoe je nog meer succesvol kunt zijn lees je in dit artikel.

Het fantastische spel dat de beurs heet

Om succes te hebben als (dag) handelaar moet je begrijpen hoe het beursspel werkt. Het is dynamisch en verveelt nooit, al kunnen verliezen erg frustrerend zijn. In dit artikel vind je een aantal strategieën om zo succesvol mogelijk te zijn in het spel.

Dit zijn tips en geen adviezen, zorg altijd dat je je eigen strategie bepaalt en hanteert. Zo kan je je waarschijnlijk de beste resultaten halen

Tip 1: Sta vroeg op

Het is heel verstandig om goed voorbereid te zijn voordat de aandelenmarkt opengaat. Je hoeft echt niet al om 5 uur ’s ochtends op te staan, maar we raden wel aan om je voor te bereiden op de handel voordat de markt open gaat. De periode vlak voordat de aandelenmarkt opent wordt in het Engels de ‘pre-market’ genoemd. Dit is doorgaans tussen 8 en 9.30 uur. 

De reden om zo vroeg op te staan, is omdat je op de hoogte wilt zijn van wat er in de nacht is gebeurt. Waar je ook ter wereld bevindt, ergens was doordeweeks de markt wel open terwijl jij sliep. Dat moet ingecalculeerd worden tijdens de handel op de beurs waar jij handelt. Alle andere handelaren weten dit ook, en zorgen ervoor dat ze ervan op de hoogte zijn. Doe je dit zelf niet, dan begin je al met een achterstand.

Daghandelaren

Met name daghandelaren maken gebruik van de ‘pre-market’. Zoals de naam al doet vermoeden houdt day trading in dat iemand dagelijks in aandelen of andere beursproducten handelt. Hij of zij stapt op dezelfde dag in- en uit. Veel mensen kiezen voor daghandel omdat het vrij eenvoudig is en je elke dag geld mee kunt verdienen. Daarnaast hoef je niet bang te zijn dat er dingen gebeuren nadat de beurs sluit en je niks meer kan verkopen.

Ochtendzon

Tip 2: Maak een plan

Het is zeer belangrijk om een plan op te stellen. Wat is je budget en bij welke koers wil je in- en uitstappen? Het klinkt dubbel, maar zelfs daghandelaars zijn niet iedere dag actief op de beurs. Soms biedt de markt simpelweg geen lucratieve kansen. Daytrading is niet altijd gunstig.

Spontaniteit kan zowel voor grote successen als enorme pech zorgen. Om de allerbeste aandelen te vinden en om te handelen als een professional, moet je echt een plan maken en je daar aan houden. Door je aan je plan te houden zorg je ook dat je emoties niet de overtoon nemen.

Tip 3: Identificeer kansen en risico’s

Als beurshandelaar is het essentieel om kansen en risico’s zo goed mogelijk te herkennen. De waardes van aandelen stijgen en dalen immers voortdurend. Je moet in staat zijn om zo snel mogelijk op de veranderende koersen te anticiperen. Het leven van een investeerder draait om kansen. Weet je net die ene kans te grijpen, dan kan dat je leven veranderen. Kijk alleen al naar deze succesvolle aandelen in 2020:

  • Cardiff Oncology: +1.311 procent
  • Problem Blockchain: +1.441 procent
  • Vaxart: + 1.606 procent
  • Blinck Charging: +2.332 procent
  • Novavax: + 2.889 procent
  • Bit Digital: + 3.691 procent

Tip 4: Handel in aandelen met een hoge liquiditeit

Het is aan te raden om aandelen te kopen met een hoge liquiditeit. Dit betekent dat ze veel worden verhandeld, waardoor het een stuk eenvoudiger is om ze te kopen en te verkopen. Bovendien geldt op de beurs de regel dat hoe hoger de liquiditeit, hoe lager de spread. De spread geeft het verschil aan tussen de bied- en de laatkoers.

Liquiditeit: praktisch voorbeeld

Een praktijkvoorbeeld maakt duidelijk hoe liquiditeit werkt. Stel je voor dat je duizend (1.000) aandelen hebt. In dat geval is het veel eenvoudiger om ze te verdelen dan wanneer je slechts tien aandelen hebt. Een grote hoeveelheid levert vaak korting op. Je kan bijvoorbeeld de zogeheten ‘Trade Volume Index’ gebruiken.

Dankzij dit hulpmiddel kun je zien wanneer een bepaalde hoeveelheid aandelen wordt gekocht en verkocht. Op die manier volg je vraag en aanbod op de beurs op de voet.

Tip 5: Kijk naar het 30-dagen gemiddelde

Beurshandelaren gebruiken diverse indicatoren om de koersontwikkelingen in kaart te brengen (lees bijvoorbeeld dit artikel eens). Een daarvan is het 30-dagen gemiddelde. Dit betekent dat je kijkt naar de koersbewegingen van de laatste maand. Het geeft je dus alle informatie over de groei van de markt. Bestudeer niet alleen de nationale markt, maar ook wereldwijde beurzen zoals de Dow Jones, NASDAQ, Russel 300 en S&P Global. Op die manier krijg je een compleet beeld van de ontwikkelingen op de beurs. Bovendien betreffen internationale beurzen vaak een zeer brede markt. 

Als voorbeeld zie je in onderstaande afbeelding de koers van Apple. De rode/oranje lijn die je ziet lopen is het 5 daags gemiddeld van de koers. De blauwe lijn is het 30 dagen gemiddelde. Die loopt veel soepeler dan de daadwerkelijke koers. Aan de hand van de koers en het 30 dagen gemiddelde kan je bijvoorbeeld je posities beter bepalen. Een heel simpele indicator, die met reden door velen wordt gebruikt.

SMA-30-dagen-Apple

Tip 6: Kies voor aandelen met medium volatiliteit

De beurs heeft te maken met volatiliteit. Simpel gezegd zijn dit koersschommelingen die je nu eenmaal niet kunt voorkomen. Ervaren beleggers geven de voorkeur aan aandelen met medium volatiliteit, wat inhoudt dat de koers dagelijks met minder dan vijf procent veranderd.

Extreem volatiele aandelen zorgen vaak voor onzekerheid en verhogen de kans op verlies. Doorgaans nemen alleen doorgewinterde beleggers dit risico.

Voorbeelden van aandelen met hoge volatiliteit zijn vaak aandelen met een lage liquiditeit. Verder kan je ook naar crypto trading kijken als je zoekt naar instrumenten met hoge volatiliteit.

Tip 7: Volg altijd je eigen weg

Laat je nooit verleiden door groepsgedrag. Volgen wat andere mensen doen is deel van onze natuur, maar niet altijd slim. Stel je voor dat de prijs van een aandeel sterk begint te dalen. Verschillende investeerders verkopen hun aandeel. Hoe meer er verkocht wordt, hoe sterker de koers daalt. Hoe meer het daalt, hoe meer investeerders beginnen te verkopen. Dit is het gevolg van paniek en heeft soms geen enkele basis.

Toch heeft het invloed op de koers. Andere beleggers aarzelen juist om te verkopen en besluiten hun aandelen te houden. Ook dit leidt soms tot verliezen. Volg hoe dan ook altijd je eigen weg en wijk niet van jouw investeringsplan af. 

Misschien hoort het wel bij je strategie om dan ook te verkopen (bijvoorbeeld als je aan swingtrading doet), maar zorg ervoor dat je niet meegaat met wat de rest doet als het niet in lijn is met je vastgestelde strategie (lees anders ook eens tip 2 nog eens door).

Tip 8: Blijf ontspannen en raak niet in paniek

Ervaren beleggers maken meestal verstandige keuzes. Het volgen van je intuïtie is geweldig, maar om de beste belegger te zijn moet je vooral rationeel handelen. Open en sluit een aandeel op basis van bepaalde indicatoren en laat je niet meeslepen door de massa.

Conclusie: Hoe word je een succesvolle trader?

Een succesvolle belegger worden is een kwestie van lange adem. Het kan weken, maanden of misschien wel jaren duren om veel geld te verdienen. Heb echter geduld en wees bereid om te leren. Dit gaat met vallen en opstaan. Sta vroeg op, lees alles wat los en vastzit over de economie en de beurs en volg de koersbewegingen op de voet. Laat je niet leiden door Fear of Missing Out (FOMO) en paniekreacties van de massa. Bedenk een plan, een strategie en hou daar aan vast.  Wij wensen je heel veel succes op de beurs!

Leave a Comment