Trading en geldbeheer: zo doe je dat

Geldbeheer heeft veel invloed op jouw leven als belegger. Slechte financiën leiden tot hoge rekeningen en veel zorgen. Zo kun je door slecht geldbeheer veel geld verliezen op de beurs, zelfs wanneer je veel winst hebt. Aan de andere staan beleggers met lage winstmarges maar goed geldbeheer er beter voor.  Het is belangrijk om bij deze tweede groep te gaan behoren. Hoe krijg je dat voor elkaar? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over trading en geldbeheer.

Zelfbeheersing is de sleutel tot succes

Geldbeheer is een combinatie van verschillende factoren. Zowel ervaring als vooronderzoek, technische analyse & strategieën, oplettendheid en psychologie spelen een rol. Zo is het belangrijk om veel zelfbeheersing te hebben op de beurs. Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn om tijdens het traden een stop-loss te gebruiken en daar niet vanaf te wijken.

Als belegger moet je begrijpen dat de beurs veranderlijk is en dat een specifieke gebeurtenis van grote invloed kan zijn op de koers. Denk bijvoorbeeld aan een negatief nieuwsbericht over een bepaald aandeel. Door een stop-loss te gebruiken voorkom je grote verliezen. Bij een aandeel die 12 euro waard is bepaal je bijvoorbeeld dat je er bij 10 euro uitstapt. 

Kies voor een goede winst/risicoverhouding

Bepaal de stop-loss mede op basis van de verwachte opbrengst. Oftewel: probeer een goede verhouding te vinden tussen mogelijk verlies en verwachte inkomsten (ook wel de risk/reward verhouding genoemd).

Risco
Risico’s nemen

De vraag is natuurlijk wel hoe groot de kans is dat de stop-loss daadwerkelijk wordt bereikt. Om daar achter te komen raden we aan om te kijken naar verschillende patronen. Veel investeerders kijken bijvoorbeeld naar de zogeheten ‘Relative Strenght Index’. Soms wordt een aandeel door zoveel investeerders gekocht dat het ‘overbought’ raakt. In dag geval is de RSI onder de 30. Of het is juist zo vaak verkocht dat er sprake is van ‘oversold’. Is daar sprake van? Dan is de kans op een stijging aanwezig, waardoor het kopen van het aandeel zeker geen slecht idee kan zijn. Bij ‘overbought’ is het gebruiken van een stop-loss misschien interessanter, omdat de kans op een koersdaling aanwezig is bij de RSI onder 30. 

Kies een bepaalde niche en focus je daarop

Elke belegger heeft een bepaalde handelsopzet (aanpak, soorten aandelen) waar hij of zich zich het meest comfortabel bij voelt. We raden aan om je te richten op een specifieke niche, zoals een bepaalde groep aandelen.

Dit zorgt voor meer focus en overzicht. Hopelijk boek je daarmee mooie winsten. Hou je aan deze niche en dwaal niet af.

Zo kan je denken aan Amerikaanse aandelen, Europese aandelen, aandelen in een bepaalde markt (technologie misschien). Of juist iets heel anders dan aandelen, en meer kijken naar optiehandel, handelen in grondstoffen, of misschien wel crypto trading?

Door jezelf te focussen op een bepaalde niche, kan je veel makkelijker een expert op dat gebied worden wat hopelijk terug te zien zal zijn in je trading resultaten.

Neem af en toe pauze

Het geestelijke uithoudingsvermogen van een belegger is van essentieel belang om zich te kunnen blijven aanpassen en om snel goede beslissingen te kunnen nemen en te kunnen reageren. Om fris te blijven, is het verstandig om af en toe te stoppen met handelen.

Het is niet goed voor je concentratie- en beslissingsvermogen om te lang naar een scherm te kijken. Je moet af en toe dus letterlijk even de verbinding verbreken en pauze nemen. Daarna kun je weer met frisse moed aan de slag. 

rust-nemen

Pauzes inlassen, vooral na een groot verlies of een grote winst, helpt om jouw gedachten te verzetten. Wedden dat je je na een wandeling fysiek ook beter voelt? Deze vorm van geldbeheer heeft dus betrekking op de gezondheid van lichaam en geest.

Jaag verliezen nooit na

Veel mensen beamen dat het hebben van een winst en het daarna verliezen ervan een vreselijk gevoel is. We willen de beste zijn en houden er niet van om geld te verliezen. Dit brengt echter een groot nadeel met zich mee: het gevoel dat je ‘iets goed moet maken’.

Dit is een onbewuste trigger om te proberen om verlies goed te maken. De kans is echter groot dat je niet meer rationeel denkt. Jaag verliezen dan ook nooit na. We durven dit zeker een van de kernpunten van geldbeheer op de beurs te noemen.

Plaats nooit een positie alleen om een andere positie te compenseren. Vaak leidt ‘revenge trading’ echter tot meer verlies en grote teleurstellingen. 

Leave a Comment