Wat zijn bull & bear markets?

Als belegger hoor je waarschijnlijk de termen ‘bull and bear’ wel eens voorbijkomen. Het geeft aan in wat voor een mate de markt verkeert. Als de markt stijgt is die ‘bullish’, bij een dalende markt spreken we over ‘bearish’.

In dit artikel meer informatie over de bull en bear markets, wat je kan verwachten, de eigenschappen van die markten en hoe je er op in kan spelen.

Wat is een bull market?

Een bull market is een periode waarin de koersen over het algemeen stijgen. Vaak wordt er gesproken van een bull market als deze 20% hoger ligt dan een periode ervoor.

Een bull market begint vaak op het dieptepunt van een bear market. Als de algemene perceptie van iedereen is dat het niet meer slechter kan, en de koersen weer rustig stijgen. Het eindigt als de koersen 20% van hun hoogtepunt gezakt zijn. Echter zijn er ook analisten die zeggen dat een bull market niet kan gebeuren tijdens een bear market, daar is niet iedereen het over eens.

Ook over wanneer je nou van een bull market spreekt (bij welk percentage), ligt niet helemaal vast. Het sentiment gaat richting een bull market als je ziet dat over een langere periode de koersen ‘gewoon’ stijgen.

Bij diverse beurzen (bijvoorbeeld op Wall Street en in Amsterdam) vind je een stier, om aan te geven dat ze graag zien dat de markt stijgt.

Wat is een bear market?

Een bear market is een periode over tijd waarin de koersen dalen in waarde. Het is een periode waarin beleggers van optimisme overgaan in angst en pessimisme over de (economische) toekomst, wat er toe tot leidt dat de koersen dalen.

Men spreekt over een bear market als de algemene koersen (dus de indices) 20% gedaald zijn over de periode van twee maanden. Een kleinere daling (tussen 10-20%) wordt een correctie genoemd, en is nog geen bear market.

Het einde van een bear market wordt vaak op twee verschillende manieren gemeten. De ene mogelijkheid is er als de koersen weer 20% boven hun laagste punt staan. De andere is achteraf, als er weer nieuwe pieken gehaald zijn, waarna je kan zeggen van wanneer tot wanner (hoogste tot laagste punt) de bear market plaats vond.

Bear market rally

Er bestaat ook iets als een bear market rally, ook wel ‘dead cat bounce’ genoemd. Dit gebeurt als de prijzen tijdens een bear market opeens 5% stijgen, om vervolgens weer verder te dalen.

In onderstaande afbeelding vind je een overzicht van de bear markets, het percentage verloren en de duur van het herstel in maanden, van de Amerikaanse beursindex S&P500, samengesteld door Investopedia.

Bear market duur

Eigenschappen van bull en bear markets

Er gaan bepaalde eigenschappen op voor beide vormen die je eraan kunnen herinneren in wat voor een markt we momenteel zitten.

Vraag en aanbod

Vraag en aanbod tijdens de verschillende markten is nog al verschillend. Tijdens bull markets wil iedereen profiteren van de stijgende koersen, waardoor bijvoorbeeld (groei)aandelen erg in trek zijn bij beleggers. Daar zit dan het volume op.

Tijdens een bear market zijn beleggers vaak op zoek naar de veiligere vormen. Dus dan kan je denken aan de veiligere bedrijven (met een lage beta), maar ook zeker obligaties of iets als goud.

Daarnaast zullen er tijdens een bear market meer mensen zijn die iets willen verkopen. Tijdens een bull market zullen er meer mensen zijn die iets willen kopen.

Psychologie van investeerders

Er zit ook een groot verschil in de psychologie, of het sentiment, achter de keuze van de investeerders in beide markten.

Tijdens een bull market is iedereen positief, en lijkt het alsof je heel makkelijk geld kan verdienen op de beurs. Over het algemeen stijgt alles, en mensen kunnen euforisch zijn op de beurs, wat de koersen verder doet oplopen.

Met een bear market is die euforie niet aanwezig, en is iedereen vooral erg op zijn hoede. Het geld wordt over het algemeen uit de markt gehaald, in de hoop weer in te stappen als de prijzen weer gaan stijgen.

Waarom een bull en een bear?

Je vraagt je misschien wel af waarom er is gekozen voor een bull (stier) en een bear (beer). Daar zijn verschillende verhalen over.

Eentje is in ieder geval dat stieren hun hoorns in een opwaartse beweging gebruiken. Beren gebruiken hun klauwen in een neerwaartse beweging. Dus ook hoe de koersen bewegen in de desbetreffende markten.

Hoe moet je beleggen/traden tijdens zulke markten

Als belegger, investeerder, trader, of hoe je je ook zou noemen, kan je in beide markten ‘gewoon’ geld verdienen.

In een bullish markt is het erg logisch. Je kan aandelen kopen, die stijgen in prijs, en je kan met winst verkopen. Hoe je dat doet, ligt dan aan jou. Je kan kiezen voor lange termijn strategie, of bijvoorbeeld iets als daytraden.

Zo kan je mooi meegaan met de trend (bijvoorbeeld swingtraden) om tijdens zo’n markt winst te pakken.

Tijdens een bearish markt kan je ook winst behalen, ondanks dat alle koersen dalen. Short gaan is daarbij de mogelijkheid. Daarnaast kan je gebruik maken van verschillende derivaten (denk bijvoorbeeld aan CFD’s of put opties) om van een dalende markt te profiteren.

Hoe lang duurt een bull/bear market?

Dat valt op voorhand niet zomaar te zeggen. Morningstar heeft eens een analyse gedaan van de markten tussen 1926 en 2014, en daar kwam het volgende uit:

  • Gemiddelde duur bull market: 8,5 jaar
  • Gemiddeld totaal rendement: 458%
  • Gemiddelde duur bear market: 13 maanden (1,1 jaar)
  • Gemiddeld totaal verlies: -30%

Dat betekent natuurlijk niet dat we kunnen voorspellen hoe lang de volgende bull/bear market duurt. Het is alleen het gemiddelde over de afgelopen periode.

Leave a Comment